Historiek

Oude "Zeemeermin" wordt piepjonge "Druppelteen"

Technische installaties

Achter het zwembad is een ondergrondse kelder in waterdicht beton gebouwd met onderaan de bufferbakken. In deze ruimte zijn de technische installaties gecompartimenteerd opgesteld. Hierin bevinden zich de verwarmingsinstallatie, de nodige filters, het ventilatiesysteem met de luchtgroepen en de meetapparatuur.

Waterbehandeling

Om de zuivering van het zwembadwater op de meest voordelige manier te laten gebeuren werd het principe van de wateroverslag toegepast. Het water zal zich met m.a.w. op het gelijke van de kaden bevinden zodat het kan overslaan naar de overloopgoten. Deze zorgen voor de afvoer zodat het gezuiverd langs de bodem in de zwembaden terugkomt.

Door drie bouwkundige trage zandfilters wordt voorzien in de waterzuivering. Het 25 m bad is aangesloten op twee filters met elk een capaciteit van 76 m³/h. Het totaal debiet wordt als volgt verdeeld:

Het instructiebad wordt gezuiverd door de derde filter. Deze filter heeft een capaciteit van 33 m³/h.

Warmteproductie

Er zijn twee gietijzeren ketels, die energiebesparend werken en gestookt worden op aardgas en waarbij de gasbrander met cascaderegeling werkt. De sturing is weersafhankelijk. De rookgaskanalen vanaf de ketels tot boven het dak zijn in dubbelwandig inox uitgewerkt. Een gasdetectiecentrale regelt met één kop per brander en bij de teller de veiligheid.

De collector met verdeelkringen voor boiler, warmtewisselaars, luchtgroepen en radiatoren zijn allen voorzien van afsluiters, regelkranen en circulatoren. De cv-leidingen in de stookplaats en naar de voorbouw kregen naast rotswolisolatie een aluminiumbekleding.

Luchtbehandeling

De luchtbehandeling van het gehele zwembadcomplex is opgedeeld in: 25 m bad, instructiebad, kleedkamers en sanitair. In de zwembaden wordt geopteerd voor een omgekeerde luchtcirculatie: warme, gezuiverde lucht wordt bovenaan afgevoerd en ter hoogte van de vloer terug ingeblazen. Hoogperformante recuperatoren en directgedreven ventilatoren met frequentie-regeling houden de luchtgroep in de zwembadhal onder controle. Deze luchtgroep is voorzien van een eigen elektrisch bord met digitale regeling.

Een warmtepompsysteem, ingebouwd in de luchtgroep, zorgt voor een energiezuinige ontvochtiging. Ook de luchtgroep in de kleedkamers werkt volgens hetzelfde ventilatiesysteem. Er is een dakextractor voor de sanitaire lokalen bij de kleedkamers aangebracht.

Op alle luchtgroepen zijn geluidsdempers aangebracht om de decibels zowel binnen als buiten binnen de normen van Vlarem te houden. Een aantal brandkleppen kunnen het technisch lokaal als brandcompartiment afsluiten.


volgende »

« vorige

© 2003-2021 Zwembad De Druppelteen. Alle rechten voorbehouden.